Examens en Tips CBR
Theorie-examen
Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen; gevaarherkenning, kennis en inzicht. ( totaal 65 vragen )
Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waaruit je ten minste 13 goed moet beantwoorden.
Kennis bestaat uit 12 vragen waaruit je ten minste 10 goed moet beantwoorden.
Inzicht bestaat uit 28 vragen waaruit je ten minste 25 goed moet beantwoorden.
De drie gestelde vragen hieronder.
Remmen ( flink snelheid verminderen of stoppen )
Gas loslaten (voorbereiden op vervolg handeling indien nodig).
Niets (doorgaan zoals je doet).
Aan het einde van je examen krijg je gelijk de uitslag. Ook krijg je per examenonderdeel te zien hoe goed je deze hebt gemaakt. Het scherm met de vragen die je fout beantwoord hebt krijg je niet meer te zien.
Het uitslagformulier dat je per mail van ons krijgt ziet er anders uit; hierop kun je heel goed welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is handig voor je voorbereiding op een eventueel herexamen en op je praktijklessen.
Praktijk-examen
Het praktijkexamen duurt Ca. 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Normaal gesproken rijd ik altijd mee met een examen, tenzij de leerling aangeeft dit niet prettig te vinden.
In het examencentrum maakt je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator jou een aantal voorbereiding en controlehandelingen uit te voeren. Hierna stapt je in en gaat het rijden beginnen.
Wat wordt er getoetst:
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
- Jouw beheersing van de auto
- Kijkgedrag
- Of je goed voorrang verleent
- Inhalen
- In- en uitvoegen
- Rijden op kruispunten en rotondes
- Bijzondere verrichtingen
- Navigatie
Wat moet je mee nemen tijdens het praktijk examen:
- Geldig legitimatiebewijs. (paspoort of intentietijdskaart)
- Oproep voor het praktijkexamen. (neemt de rijschool mee)
- Vrijstelling/uitslag tussentijdse toets (indien gedaan / is digitaal aanwezig).
Tussentijdse toets
Tussentijdse toets ( is niet verplicht , adviseren we wel )
Tussentijdse toets is een toets na ongeveer 3 kwart van je opleiding. In de toets kun je een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen. Dan weet je precies hoe een praktijkexamen gaat (dus heb je ook minder zenuwen bij je “echte” praktijkexamen!) en als laatste voordeel: slagingspercentage door de TTT is 20% hoger!!!
De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; zo ben je voor je echte examen een stuk minder zenuwachtig! Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen.
Voordelen:
- Weg met de zenuwen
- 20 % meer slagingspercentage ( volgens landelijk CBR percentage )
- Vrijstelling verdienen voor bijzondere manoeuvres
- Beoordeling door CBR examinator
- Via de mail krijg je een adviesformulier, zo weet je precies waar je nog aan moet werken samen met jou instructeur voor je echte praktijkexamen.
Ze gaan de CBR examens:
- Bekijk de CBR examen filmpjes door op play te drukken.
- Na de proefles, vraag je als eerste jouw gezondheid verklaring aan.(link) (hoe gaat dit in zijn werk)
- Wat kan je verwachten van het theorie of praktijk examen.
- Je hebt 4 soorten examens: theorie examen, tussen tijdse toets examen, gewoon examen, faalangst examen.
- Aan het einde van de opleiding word je goed voorbereid met examen training.
- We gaan de examen routes rijden en trainen op de bijzondere verrichtingen zodat je klaar bent voor je examen
- Je wordt 1 uur voor het examen opgehaald om nog te oefenen en op tijd te zijn bij het examen centrum.
Bekijk de belangrijkste tips van de examinator!
LET OP! VANAF 1 JANUARI 2024 ( vragen over Adas hulp systemen tijdens het praktijk examen ! )
Uitleg Adas systemen, bekijk het filmpje hieronder!
Bekijk de filmpjes, zo gaat het bij de theorie en praktijk examens.
10 gouden tips voor het praktijkexamen
En dan is het zover. Je mag deelnemen aan het rijexamen! Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten op een rijexamen. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Ik zal een aantal tips geven om te slagen voor het rijexamen te vergroten!
- Tip 1: Voorbereiding is het halve werk.
Het is belangrijk dat je genoeg lessen hebt gehad. Je moet niet op zien tegen je examen, het moet gewoon formaliteit zijn. Wanneer je genoeg lessen hebt gehad kan je gewoon met een gerust hart je examen doen. - Tip 2: Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.
Probeer je te ontspannen de avond voor je examen. Ga lekker een film kijken, ga sporten of doe iets anders waarvan je ontspant. Het is belangrijk dat je op tijd naar bed gaat, maar ga nou niet vroeger naar bed als normaal want dan zul je zien dat je toch niet slaapt. Wanneer je goed uitgerust bent zul je ontspannen zijn op je examen. - Tip 3: Luister niet te veel naar verhalen van anderen.
Iedereen ervaart het examen anders, dus laat je niet gek maken. Mensen kunnen je zomaar op een dwaalspoor zetten, waardoor jij je extra veel zorgen maakt. Dit is nergens voor nodig. - Tip 4: Zelfs tips van familie of vrienden kun je maar beter negeren.
Ze bedoelen het allemaal goed maar ook hun hebben examen anders ervaren. Het is niet de bedoeling dat je ineens heel anders gaat rijden dan je gewend bent door hun verhalen. - Tip 5: Leg de lat niet te hoog voor jezelf tijdens je examen.
Niemand kan een foutloze rit rijden. Dit is gewoon onmogelijk. Het beste is om gewoon te rijden zoals je tijdens je lessen ook hebt gedaan. Je moet niet ineens beter willen kijken, sneller of langzamer gaan rijden om het zo goed mogelijk te doen. Je rij-instructeur laat je niet voor niks examen doen, dit betekend dat je niveau hoog genoeg hier voor is. Je instructeur zal natuurlijk voor je examen nog even zeggen van: ‘’ goed kijken hè’’ of ‘’ rijdt wel goed door hè’’, maar overdrijf dit niet. - Tip 6: Fouten maken in het verkeer is heel normaal, iedereen doet het dus jij ook.
Het belangrijkste is hoe je deze fouten oplost. Wanneer je een foutje maakt denk dan niet gelijk dat je gezakt bent, maar corrigeer jezelf. Dit vindt een examinator vaak veel belangrijker dan de fout zelf. Zet jezelf over de fout heen en concentreer je op de rest van je rit. Je wordt beoordeeld op de structuur van de hele rit, niet op een klein foutje. - Tip 7: Zorg ervoor dat je niet continu bezig bent met je snelheid.
Je moet je snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Je moet natuurlijk niet te hard rijden maar je hoeft niet continu op de teller te kijken of je wel 29,8 km/h rijdt. Probeer gewoon zo vlot mogelijk door te rijden. De examinator vindt het belangrijker hoe jij je snelheid aanpast aan (gevaarlijke) situaties. - Tip 8: Belangrijk is dat je in jezelf gelooft!
Je moet achter de beslissingen staan die je neemt en durven te rijden. Door dat je initiatief toont laat je zien dat je actief kan deelnemen in het verkeer. Zo wordt een klein foutje snel vergeven/vergeten door de examinator. - Tip 9: Je zult wel eens gehoord hebben van iemand ‘’ je moet een banaan eten voor je rij-examen’’.
Je zult misschien wel denken dat dit een fabeltje is. Maar niks is minder waar een banaan eten voor je rij-examen helpt echt. In bananen zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Het is lekker goedkoop en zonder risico’s, dus baat het niet dan schaadt het ook niet. - Tip 10: Wees vooral niet bang voor je examinator.
Hij of zij is ook gewoon een mens, en is er niet op uit om je te laten zakken. Hij of zij behandelt jou als dat hij bij ieder ander zou doen.
De uitslag
Direct na afloopt deelt de examinator je in het examencentrum de uitslag mede. Als je geslaagd bent, dan bespreekt de examinator de antwoorden op het formulier zelfreflectie. Daarna wordt je verklaring van rijvaardigheid en je verklaring van geschiktheid automatisch naar het centraal rijbewijzenregister (CRB) bij de RDW gestuurd. De gemeenten kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen.
Ben je gezakt? Dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Daarna bespreekt hij je antwoorden op het formulier zelfreflectie met jou. Wanneer jouw antwoorden en de bevindingen van de examinator van elkaar verschillen , is het verstandig dit ook met je instructeur door te nemen. Het uitslagformulier krijg je automatisch toegestuurd naar je opgegeven e-mailadres.
Je rijbewijs aanvragen
Hoe vraag je je roze pasje aan?
Geslaagd voor je rijexamen? Gefeliciteerd! Je kunt de volgende werkdag al je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis. Controleer van te voren op welke tijdstippen je terecht kunt. De gemeente krijgt elektronisch door dat je bent geslaagd voor je rijexamen, dus je hoeft zelf geen bewijs daarvan mee te nemen. Wat je wel nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs, een pasfoto en uiteraard geld om te betalen.
Je rijbewijs ligt na 5 werkdagen klaar op het gemeentehuis, soms krijg je hiervan bericht, maar dat is niet altijd zo. Vaak ligt het al na twee of drie werkdagen klaar. Je kunt natuurlijk ook altijd een spoedaanvraag doen, maar dat kost best wat extra geld. De kosten voor het aanvragen van een rijbewijs zijn ongeveer €40,- euro.
Voor meer informatie:
Het beginnersrijbewijs
De eerste 5 jaar behoor je tot de categorie ‘beginnende bestuurders’. Wanneer je voor je 18e je rijbewijs hebt gehaald met het 2todrive rijbewijs, geldt een andere regeling. Je bent dan geen 5 jaar, maar 7 jaar een beginnend bestuurder. Als beginnend bestuurder zijn er strengere regels waar je aan moet voldoen dan ervaren bestuurders. De overheid wil door strengere regels voor beginnende bestuurders het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. Voor verschillende overtredingen kun je strafpunten krijgen (meer info kun je lezen door op de verwijzingen op deze pagina te klikken). Je krijgt alleen een strafpunt als je door de politie aangehouden wordt, dus niet wanneer je geflitst wordt.
3e keer aangehouden?
Word je voor de derde keer aangehouden en krijg je een strafpunt, dan wordt je rijbewijs geschorst. Je krijgt vervolgens een theoretisch en praktisch rijvaardigheidsonderzoek. Blijkt dat je niet rijvaardig genoeg bent, dan wordt je rijbewijs ingenomen. Je zult dan opnieuw rijexamen moeten doen en opnieuw een rijbewijs aanvragen.
De limiet voor alcohol is 0,2 promille, dat betekent dat in de praktijk heel weinig of helemaal geen alcohol mag drinken als je nog moet rijden. Neem geen risico: rijden onder invloed is een misdrijf!